Confidências e Desabafos de Savarin (56)

"In the evening the warm soup is most welcome" (1)

Outra vez sopa?!!!

Parece concorrência ao incendiário da padaria ...

Não resisto a transcrever, aqui, um trecho da introdução ao capítulo sobre sopas, de um livro americano sobre culinária francesa...Trata-se de uma passagem eivada de antropomorfismo e animismo conjugados de modo a enaltecer a sábia combinação de sabores implícita na elaboração das sopas à moda gaulesa.

Perhaps soups best demonstrate one important aspect of French cuisine: the sophistication of a knowing simplicity.
Even in this brief collection of vegetable soups, deceptively simple ingredients, though few, are balanced wisely in order to creat a specific taste.
Mushrooms are more mushroomy when mellowed by gentle sauteed onions; peas are sweeter when tempered by a bit of carrot; leeks seem smoother, richer when potatoes add quiet body; onnions show off best in a rich, meaty broth that is seasoned by other vegetables.

On down the list of the soups, one vegetables helps another achieve unexpectade potencial.

Jerry Anne Di Vecchio; Judith A. Gaulke, French Cook Book, (Menlo Park, California, Lane Publishing C0., Sunset Books, 1977), p.15

(1) op.cit, p.17

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